Основна терминология, свързана с лентите за банциг

В тази статия ще разгледаме основните понятия, свързани с лентите за банциг.

Банциг с две колелета
Банциг с две колелета

1) Банциг

Банцигът е обработваща машина с две (рядко три) колела, едно от които се задвижва от двигател. Върху външната обиколка на колелата е опъната лента за банциг. Краищата ѝ са заварени един за друг и така се образува т.нар. безкрайна лента (тя не се движи напред-назад като при рамковия трион или по-старите машинни триони, а зъбите се движат срещу рязания материал винаги напред). Силата на натягане на лентата за банциг варира според вида и ширината 150-250 Nm/mm2.

Алтернативни названия: 

 • Банциг

Основан класификация:

 • Банциг за обработка на дърво,
 • банциг за обработка на метал,
 • банциг за рязане на месо и кости,
 • банциг за рязане на специални материали.

Цена на придобиване:

В зависимост от предназначението и типа 200-800.000 лв. Цената на банциг за домашни майстори е около 650 лв.

 

 

sbx one
sbx one

2) Ленти за банциг

Обработваща машина, произведена от тесен лист въглеродна стомана (повечето ленти за дърво) или пружинна стомана (повечето ленти за метал) с изсечени, изпилени или фрезовани зъби. Работата, извършвана от лентата за банциг, се нарича студена обработка. При движението и упражняването на натиск от страна на зъбите на лентата за банциг върху материала, на върха на зъбите се образуват стружки, които се събират в пространството между зъбите и след като зъбът излезе от материала, стружките падат или се измитат навън.

Алтернативни названия: 

 • Банциг лента,
 • банциг,
 • отрезна лента,
 • лента за отрезна машина,
 • лента за лентоотрезна машина,
 • банцингова лента,
 • и други по-малко известни названия.

Покупка на ленти за банциг:

Статии относно избора на ленти за банциг:

Описание на отрезната лента
Описание на отрезната лента

3) Зъб на лента за банциг

Геометрията на зъба определя как се държи лентата по време на рязане, как отвежда стърготините, доколко е устойчива на вибрации и удари. Основните параметри на геометрията на зъбите са следните: преден ъгъл, заден ъгъл, височина на зъбите, стъпка на зъбите (разстояние между върховете) и ширина на чапраза (прорез). Зъбите на лентата за банциг са най-важната и същевременно най-натоварваната част от лентата за банциг, тъй като те вършат работата (образуването на стружките) и са в пряк контакт с материала.

Материалът на зъбите и твърдостта им са различни в зависимост от това, за какъв материал е предназначена лентата за банциг:

 • Закалени зъби: Предназначени са най-вече за дърво. Върху лента от въглеродна стомана с помощта на фреза са оформени зъби, върховете са закалени на 62 HRc. Предимството на тази лента е ниската цена.
 • Биметални зъби: Предназначени са предимно за рязане на метал. Върху лента от пружинна стомана с помощта на лазер е заварена лента от HSS бързорежеща стомана. След това с помощта на фреза или полиране върху лентата са оформени зъби, така че материалът HSS остава само по върховете на зъбите. Твърдостта на върховете на HSS е 67-69 HRc. Предимството на тази конструкция е доброто отношение между цена и производителност, устойчивостта ѝ на увреждане и големият диапазон на материалите, които могат да се режат (универсално приложение). 
 • Карбидни зъби: Те са предназначени за рязане на твърди стомани и титанови сплави, специални композитни материали, строителни материали, абразивни порьозни материали и за много други приложения. Върху лента от пружинна стомана са заварени топченца от синтерован волфрамов карбид, които след това на точни шлайф машини са шлифовани до получаване на желаната форма. Твърдостта на зъбите е 92 HRc. Предимството на това решение е изключително чистият срез и възможността за рязане на проблеми материали. Недостатъкът е високата цена. Алтернативни названия: TCT ленти за банциг (съкращение от английски Tungsten Carbide Tips = зъби от волфрамов карбид).
 • Зъби от стелит: Предназначени са за рязане на дънери с професионални банцизи. В лентата са изрязани зъби, на чиито върхове са заварени топченца стелит, които след това са шлифовани, подобно на карбидните ленти. Повече информация за лентите от стелит ще намерите на www.dudr.cz 
   

Изключително важен параметър на зъбите на лентата за банциг е предният атакуващ ъгъл:

 • По-високият и високият преден атакуващ ъгъл (т.нар. положителен и суперположителен зъб) се използва за рязане на твърди и жилави материали – при лентите за дърво такава е геометрията на Hook, при лентите за метал такава е геометрията на SiClone.
 • Нулевият преден атакуващ ъгъл е подходящ за рязане на обикновени конструкционни материали. За рязане на дърво използваме Regular и Skip, за рязане на метал са подходящи Epic и SBX

Задният ъгъл и формата му оказват влияние върху устойчивостта на зъбите на увреждане и определят големината на празното пространство между зъбите.

 • По-малкият заден ъгъл означава по-яки зъби, устойчиви на увреждане, но празнината между зъбите е по-малка и не събира толкова стружки. Използва се за рязане на тънки профили и твърди материали (Hook за дърво, SBX за метал)
 • По-големият заден ъгъл се използва при ленти, предназначени за мек материал, който образува голямо количество стружки (Skip за дърво, EPIC GP за метал).

4) Прорез

Чапразът оказва влияние върху ширината на прореза, образуван от лентата за банциг при рязане. По-голям чапраз се използва за материали със склонност към затваряне (серия SBX GP за рязане на конструкционни отворени профили или Hook за рязане на твърда дървесина). По-малък прорез се избира там, където трябва да се постигне по-високо качество и чистота на среза (Regular за дърво, EPIC GP или SiClone за метал).

5) Заварка на лентата за банциг

Важен компонент от всяка лента за банциг. Лентата е отрязана на точната дължина и заварена на заваръчен полуавтомат чрез технология на електросъпротивително заваряване. Правилно извършената заварка е равна, гладка и при рязане не се проявява чрез скачане или люлеене. Перфектната заварка е важно ноу-хау и същевременно визитна картичка на всеки производител на ленти за банциг.

Ние се гордеем с това, че даваме гаранция за заваръчния шев. Ако наша лента се скъса по шева, ще я заменим за нова.

Тази статия помогна ли ви?

Оценете и ни помогнете да подобрим нашето съдържание

Обща оценка 5.0
Оценка
article-rationg-decoration
Коментари

Имате въпроси към статията?