В тази статия ще разгледаме по-отблизо проблематиката, свързана с натягането на отрезната лента. За да може отрезната лента да реже равно, да не подрязва и да не пада от работното колело, тя трябва да бъде правилно натегната. За да не се къса, не бива да бъде пренатегната. Как да разберем, че отрезната лента е натегната правилно? И как можем да я измерим? Как да разберем дали не сме натегнали лентата недостатъчно или пък прекалено много?

Как да натегнем отрезна лента за метал?
Как да натегнем отрезна лента за метал?

Как да натегнете отрезна лента за дърво ще научите тук.

Поставяне на отрезна лента и натягане с помощта на тензометър:

Почистете машината от стърготини и замърсявания с помощта на четка или сгъстен въздух от компресор. Обърнете особено внимание на почистването на водещите елементи (лагери, твърди метали). Поставете лентата в машината и придържайте леко, за да не се изплъзне от водачите. Поставете тензометъра в пространството между водачите и го прикрепете върху отрезната лента, настройте индикатора на нула. Силата на натягане се посочва в нютони на кв. милиметър (N/mm2). Постепенно натягайте отрезната лента докато уредът покаже желаната стойност (виж. таблицата по-долу).

ВНИМАНИЕ – преди да купите тензометър, убедете се, че ще се събере във вашата машина. Някои по-малки хоби отрезни машини работят с ограничено пространство и в тях не може да се постави тензометър с размери 131x100mm. Ако нямата възможност да използвате тензометър, можете да направите визуална проверка на дисковите пружини - дисковите пружини, които са част от натягането на повечето ръчно натягани лентоотрезни машини, не бива да бъдат натиснати докрай.

Проверка на правилното поставяне

След натягането включете за малко машината (достатъчно е лентата да се завърти в машината 3 до 4 пъти напразно). След това проверете поставянето на лентата в машината. Задният ръб на лентата не бива да се докосва до задната издатина на работните колела. Там трябва да има хлабина "за нокът", т.е. около 1 mm. Освен това лентата не бива да се докосва до задния ръб на водещите твърди метали. Всички лагери трябва да се въртят свободно (проверете преди поставяне на отрезната лента), грешната им работа може да доведе до преждевременно увреждане на отрезната лента.

Равнинността на настройка на лентата между водачите проверяваме с парче отрезна лента с дължина около 30-40 cm, който поставяме в празната машина и проверяваме дали лентата е фиксирана перпендикулярно и здраво между лагерите (не се клати настрани) и в същото време може достатъчно свободно да се движи напред и назад (не бива да заяжда). По желание от ваша страна можем да добавим парче лента безплатно към поръчката ви.

Проблеми при неправилно натягане на отрезната лента:

НЕДОСТАТЪЧНО НАТЕГНАТАТА отрезна лента подрязва, не реже равно. Освен това може да падне от работното колело.

ПРЕНАТЕГНАТАТА отрезна лента се къса преждевременно, може да се скъса по шева и извън него, често по периферията на отрезната лента се появяват малки пукнатини.

Проверката дали отрезната лента не е била пренатегната се извършва като скъсаната лента се поставя на пода или на равна подложка с външната повърхност надолу (тази, която не е лежала върху работното колело). Ако лентата не е била пренатегната, ще лежи свободно върху подложката. Ако лентата е била пренатегната, краищата му значително ще се вдигат (повече от 10 mm) или изобщо няма да може да се постави върху равна подложка.

💡 Защо се късат отрезните ленти за метал? Най-често срещани проблеми

Таблица за натягане на отрезна лента

Размер на отрезната лента Сила на натягане
13 x 0,65 mm 130-150 N/mm2
20 x 0,9 mm 160-180 N/mm2
27 x 0,9 mm 200-220 N/mm2
34 x 0,9 mm 240-250 N/mm2
41 x 1,3 mm 250-260 N/mm2
54 x 1,3 mm 260-280 N/mm2
54 x 1,6 mm 260-280 N/mm2
67 x 1,6 mm 260-280 N/mm2
80 x 1,6 mm 280-300 N/mm2

Тази статия помогна ли ви?

Оценете и ни помогнете да подобрим нашето съдържание

Обща оценка 5.0
Оценка
article-rationg-decoration
Коментари

Имате въпроси към статията?