Този прост (а в същото време толкова ключов) въпрос навярно си е задавал всеки, който някога е рязал дърво на банциг. Защото доброто натягане на лентата е в основата на успеха – то е важно за правилната работа на машината, за качеството на среза и за безопасността. Затова сега ще разгледаме няколко елемента и задължителни условия, които в важно да помним при натягането.

Позиция на отрезната лента върху колелото
Позиция на отрезната лента върху колелото

Позиция на отрезната лента върху колелото

Отрезната лента трябва да е разположена върху горното колело така, че петата на зъба (т.е. най-ниската част на зъба) да бъде в средата на колелото.

Това може да се постигне чрез накланяне на горното колело с помощта на болта, разположен зад него. При настройване на положението на отрезната лента, тя трябва да бъде поне частично натегната. Освен това се убедете, че водачите не пречат на придвижването на лентата (защото водачите се настройват в последствие, едва след поставяне и донатягане на лентата).

Ако лентата ви е толкова широка, че петата на зъба не може да се разположи в средата на колелото, разположете я така, че задният ръб на лентата и върховете на зъбите да не стърчат извън колелото. Ширината на лентата не бива да превишава ширината на колелото (статия Избор на ширина на отрезната лента за дърво). Докато настройвате по този начин разположението на отрезната лента, завъртайте с ръка колелото (внимавайте с пръстите), наблюдавайте къде ляга лентата и ако е необходимо регулирайте положението ѝ.

Какво правим с долното колело? Ако лентоотрезната машина е в нормално състояние, не е необходимо да се занимавате с долното колело – лентата би трябвало сама да пасне правилно, което означава, върховете на зъбите и задния ръб на лентата да не стърчат извън колелото.

 

проверка на натягането на лентата
проверка на натягането на лентата

Проверка на натягането

При натягане на отрезната лента машината трябва да бъде изключена, капаците отворени и с пръсти се проверява огъването на лентата – не бива да се огъва встрани повече от 3 mm. Огъването на лентата се проверява по-добре от лявата страна на машината, където няма водачи (с отворен капак). При почукване лентата трябва да издава метален звук.

Правилна сила на натягане

Ако лентата не е достатъчно натегната, ще подрязва материала, който се реже (или с други думи "ще плава"). Ако пък е пренатегната, вероятно рано или късно ще се скъса.

Но по скъсаната лента можете лесно да определите дали е била пренатегната или не. Сложете я на земята и обърнете внимание на двата ѝ края. Ако лежат свободно, значи е била натегната правилно. Но ако краищата се вдигат или цялата лента се огъва, значи е била пренатегната. В такъв случай е желателно следващия път да я натегнете по-малко.

Подготвително натягане с помощта на лагер с улей

Някои потребители, които режат фини форми (малки радиуси), обикновено с лента с ширина 6 mm, използват заден опорен лагер с улей. Улеят служи за стабилизиране на лентата, така че с негова помощ по-лесно се отрязват различни форми.

В такъв случай за подготвително натягане на отрезната лента задният лагер трябва да се премести с 3 mm напред. Благодарение на това при рязане на радиуси задният ръб не се отклонява встрани, защото лентата е в улея. Освен това лентата няма тенденция да се изплъзва от колелото при излизане назад от рязания материал.

Добре е да помним, че при подготвително натягане с помощта на лагер лентата се измества малко по горното колело в посока напред. Затова после трябва да се върне обратно в средата по ширината на колелото, т.е. петата на зъба да се върне обратно в средата по ширината на колелото (чрез накланяне на горното колело с помощта на болта – виж по-горе).

Като цяло обаче тази настройка не е съвсем стандартна – тъй като при контакт с лагера и улея задният ръб на лентата се натоварва допълнително и затова лентите могат да се късат по-рано от тази страна (повече информация в статията Защо се късат отрезните ленти за дърво).

Какъв е вашият опит с натягане на отрезни ленти? Знаете ли някакъв чалъм или пък напротив - често срещан проблем? Споделете в дискусията.

Тази статия помогна ли ви?

Оценете и ни помогнете да подобрим нашето съдържание

Обща оценка 4.6
Оценка
article-rationg-decoration
Коментари

Имате въпроси към статията?