Ленти за дърво: Закалени, незакалени и карбидни зъби. Каква е разликата?

Не всички зъби са еднакви? Ако търсите в интернет отрезни ленти за дърво, вероятно най-често ще попаднете на предложения за ленти със закалени зъби, а може би по-рядко и с незакалени зъби. В нашия електронен магазин това са ленти с калени зъби или с карбидни зъби. Но какво всъщност означава това и каква е разликата между отделните типове зъби? Ще отговорим на всички въпроси, четете нататък...

отрезни ленти за дърво
отрезни ленти за дърво

Най-базовият тип са незакалените зъби, така са се произвеждали отрезните ленти за дърво в миналото. За този тип е характерно, че острието на зъбите е от същия материал като останалата лента и следователно има същите свойства. Що се отнася до твърдостта, тя се движи около стойностите 45 до 50 HRC (единица за твърдост на метал). А това е проблем.

Защото отрезните ленти би следвало да имат еластично тяло на лентата, за да издържа огъванията на колелата, но в същото време твърди остриета на зъбите, за да могат да останат остри дълго време.

Лентите със закалени зъби (в електронния магазин предлагаме Flexback) имат подобно тяло, но върховете на зъбите са закалени на твърдост 55 до 57 HRC. Благодарение на това такава лента има около три пъти по-голяма трайност при рязане на меко дърво в сравнение с лентите с незакалени зъби.

За сравнение твърдостта на острието на обикновено дизайнерско ножче е в диапазона 60 до 62 HRC. Това е подобна въглеродна стомана – твърда, но в същото време крехка, за да може ножът да се отчупва. 

И накрая отрезни ленти за дърво с карбидни зъби (в електронния магазин предлагаме CarbideWood – по-подробно сме ги описали тук). Те са уникални с това, че на върховете на лента от карбонова стомана е наварен синтерован карбид. Твърдостта на такъв материал е около 90 HRC, така че такава отрезна лента би трябвало да може да отреже около десет пъти повече материал отколкото лента със закалени зъби.

Внимавайте за терминологията

Когато търсите информация за отрезни ленти, често ще попадате и на други понятия, например карбонова, пружинна или въглеродна лента. Важно е да си дадем сметка какво точно означават тези понятия – в този случай това е материалът, от който е изработена цялата лента, като и трите понятия обозначават един и същи тип материал. С други думи карбонова, пружинна или въглеродна лента е едно и също, само че обозначено с различни думи.

В същото време най-вероятно става въпрос за ленти със закалени зъби, в редки случаи тези ленти могат да имат и незакалени зъби.

Може би сте срещали и понятието биметални ленти. Поради конструкцията си те са предназначени предимно за метал (ъгли на зъбите, размер на чапраза) – поради високата цена на биметалните ленти употребата им за стандартна обработка на дърво не е рентабилна, затова ние не ги предлагаме за дърво. Единственото изключение е лента с ширина 34 mm, предназначена за рязане на дънери.

Какви зъби са най-подходящи във вашата работа? Споделете своя опит с нас и с останалите читатели в дискусията под статията.

 

Тази статия помогна ли ви?

Оценете и ни помогнете да подобрим нашето съдържание

Обща оценка 4.0
Оценка
article-rationg-decoration
Коментари

Имате въпроси към статията?