Как да изберем банцигова otpeЗha лента за дърво? #2

В тази статия ще разгледаме въпроса как да определим правилно дължината, ширината и стъпката на банциговта лента за дърво.

Каква е правилната дължина на лентата за банциг?

Определяне на дължината

Дължината на лентата за банциг винаги зависи от типа машина и най-често се посочва в наръчника за потребителя или на етикета на банцига. Ако нямате възможност да измерите дължината по този начин, можете:

  • Да измерите скъсана лента за банциг.
  • Да измерите заварена лента за банциг – поставете я със заваръчния шев към земята, поставете черта до заваръчния шев, търкаляйте лентата за банциг по обиколката ѝ по земята, докато стигнете отново до заваръчния шев и поставете втора черта, след което измерете разстоянието между двете черти.
  • Да вземете въже, да го опънете през колелата по външната периферия и по неговата дължина да определите приблизително дължината на лентата за банциг (не препоръчваме особено този начин, това е последната и не много точна възможност за определяне дължината на лентата).

Най-често срещани банцизи и дължини на лентите

Parkside (LIDL): 1400 mm - Отрезна лента 1400 mm

Scheppach HBS 261: 1790 mm - Отрезна лента 1790 mm

Český Brod P 320/II: 2040 mm - Отрезна лента 2040 mm

Scheppach Basa 3: 2360 mm -  Отрезна лента 2360 mm

рязане на радиус с отрезна лента
рязане на радиус с отрезна лента

Каква е правилната ширина на лентата за банциг?

Вашият банциг за дърво вероятно позволява използването на много различни ширини отрезни ленти за банциг, диапазонът на ширината е посочен в ръководството за употреба. Общото правило е, че ако диаметърът на колелата на вашия банциг е 350 mm или по-малък, не бива да използвате ленти за банциг по-широки от 13 mm.

Колкото по-широка лента за банциг изберете (с оглед на възможностите на вашия банциг), толкова по-дълъг ще бъде експлоатационният ѝ живот.  

Затова изберете най-широката възможна лента с оглед на радиуса, който искате да режете. Следващата таблица ще ви помогне да определите приблизително с каква ширина какъв радиус може да се изреже с един чист срез (без да се налага да се връщате в рязането).

стъпка - разстояние между зъбите
стъпка - разстояние между зъбите

Какъв размер на зъбите (стъпка TPI) да изберем?


Размерът на зъбите се определя в зависимост от височината на материала, който се реже (размера на материала, който преминава наведнъж през лентата за банциг), както и в зависимост от желаната чистота на среза.

Едрите зъби tpi 2, tpi 3 и tpi 4 се използват за големи диаметри и за по-груби бързи срезове. Те са подходящи за рязане на надлъжен, мек и суров (пресен) материал.

Средната едрина на зъбите tpi 4, tpi 6 и tpi 8 се използва за стандартно рязане и това е най-продаваният размер зъби. Използва се надлъжни и напречни срезове, предлага най-добро отношение между скорост и чистота на среза.

Фините зъби tpi 10 и tpi 14 се използват за фино изрязване, както и там, където се изисква висока чистота на среза. Най-често се използва за изрязване на шперплат и/или дъски с височина до 10mm.

 Какво означава TPI?

TPI е абревиатура от английското „teeth per inch“ т.е. зъби на инч. Става въпрос за броя зъби на един инч, което е 25,4 милиметра. Колкото по-малко е числото, толкова по-големи са зъбите. Колкото по-голямо е числото tpi, толкова повече зъби ще има вашата лента и толкова по-фини и малки ще бъдат зъбите. Следващата таблица съдържа преизчисляване на TPI в разстояние между върховете на зъбите в милиметри.

Обозначение TPI Разстояние между върховете [в mm]
2 TPI 13 милиметра
3 TPI 8,5 милиметра
4 TPI 6 милиметра
6 TPI 4 милиметра
8 TPI 3 милиметра
10 TPI 2,5 милиметра
14 TPI 1,8 милиметра

 

skip hook regular
skip hook regular

Каква форма на зъбите да изберем? Какво означава Regular, Skip и Hook?


Regular означава нормална форма на зъбите с преден атакуващ ъгъл 0°, ще ги срещнем при по-фините стъпки 14, 10, 8 и 6. Предимството на тази геометрия е гладкият и чист срез.

Skip е обозначение за геометрия, в която сякаш липсва един зъб, прескочен е (от англ. Skip - прескачам). Предният ъгъл на зъба Skip е 0° за плавно и не толкова агресивно начало на среза. Подходяща за продуктивно рязане и грубо разрязване на материала.

Hook означава зъб във формата на кука с агресивен преден ъгъл 10°. Подходящ за рязане на твърдо и трудно за разделяне дърво с голям диаметър.

Simonds лента за дърво хоризонтално
Simonds лента за дърво хоризонтално

Тази статия помогна ли ви?

Оценете и ни помогнете да подобрим нашето съдържание

Обща оценка 4.6
Оценка
article-rationg-decoration
Коментари

Имате въпроси към статията?