Избор на дърводелска отрезна лента за дърво

Прочетете как да изберете дърводелска отрезна лента за дърво, която да ви служи дълго и качествено.

Как да изберем отрезна лента за дърво?

Ширина и дебелина на лентата за банциг

Дебелината на отрезната лентата за банциг всъщност представлява дебелината на ламарината – ламаринената лента, от която е произведена лентата. Ако на банциг с малки колела поставите прекалено дебела лента за банциг, ще скъсите експлоатационния ѝ живот. Измерете диаметъра на колелото, на което ще бъде поставена лентата и го разделете на 500. Полученото число представлява максималната дебелина на отрезната лента за банциг, която няма да страда на Вашата машина. Например: Колелото е с диаметър 420 mm (420 ÷ 500 = 0,84). Следователно максималната дебелина лентата за този банциг е 0,8 mm. Ако диаметърът на колелата на банцига е по-малък от 350 mm, задължително използвайте лента с дебелина най-много 0,65 mm (ленти с ширина 3–13 mm). Ако диаметърът на колелата е по-малък от 250 mm, използвайте лента за банциг с дебелина най-много 0,5 mm (предлагаме ги в ширини 6, 10 и 13 mm).

Ширината на лентата за банциг се мери от върха на зъбите до задния ръб. Повечето производители на банцизи посочват диапазона на ширината на лентите за банциг, за които е конструирана тяхната машина. В случай, че не сте сигурни, не се колебайте да се свържете с нас в дискусията под статията.

Ширината на лентата за банциг определя как ще се държи тя при рязане. Ако Ви е необходимо да правите дълги и прави срезове, използвайте възможно най-широка отрезна лента. Ако искате да изрязвате различни форми – радиуси, използвайте тясна лента. Ориентировъчно можем да кажем, че с нашата най-малка отрезна лента с ширина 3 mm (лентата е широка практически колкото ръчна ножовка) ще отрежете радиус 3 mm, а с лента среден размер със ширина 13 mm ще отрежете радиус 65 mm. Лента с ширина 32 mm не е подходяща за изрязване на различни форми и се използва само за прав срез.  

Избор на стъпката (разстоянието между зъбите)

Стъпката е обозначена като TPI – Teeth Per Inch (зъби на инч). Става въпрос за броя зъби на един инч, което е единица, използвана в англоезичните страни и е равна на 25,4 mm. Следователно стъпка TPI 2 означава разстояние между върховете 13mm, а стъпка TPI 14 означава разстояние между върховете само 1,8mm. Накратко, колкото по-голямо е числото, толкова по-малки са зъбите.

Малките зъби са подходящи за твърди материали и за чист, фин срез. Големите зъби се използват за грубо рязане на материала и за меки материали. Ако при рязане използвате прекалено фини зъби, в пространствата между зъбите се натрупва прекалено голямо количество стърготини и съпротивлението на рязане се увеличава, лентата не реже добре и започва да подрязва („да плува“). Ако пък използвате прекалено груби зъби, срезът ще бъде груб и зъбите ще разкъсват влакната.

Какви зъби да използвате за Вашия материал?
TPI 2, 3, 4: Използват се за груби и много груби срезове с диаметър 25–100 mm.
TPI 6, 8: Идеални зъби за рязане на сухо дърво, твърдо дърво, шперплат, пластмасови и композитни материали с диаметър 10–25 mm.
TPI 10, 14: Изключително фин зъб за най-фино изрязване на дърво, пластмаса и композитни материали с диаметър до 10 mm, както и за рязане на цветни метали с диаметър до 30 mm.

Настройки на скоростта на отрезната лента

Повечето банцизи позволяват промяна на скоростта на лентата чрез промяна на позицията (предавката) на клиновидния ремък. Някои скъпи банцизи имат вариатор, който позволява плавно увеличаване и намаляване на скоростта на лентата. Най-често срещаният диапазон на скоростта на вертикалните банцизи е 300–900 m/min.
С всяко завъртане върху банцига лентата се огъва 2 пъти и 2 пъти се изправя. В зависимост от ширината, опъването и конструкцията на банцига, лентата издържа около15 000 – 500 000 такива огъвания. Най-малко огъвания издържа лентата с ширина 3 mm - само 15 000 – 30 000. Следователно понижавайки скоростта на лентата върху банцига, сме в състояние да удължим експлоатационния ѝ живот до три пъти. Разбира се, не е желателно също да се оставя банцига да работи напразно.  
Ниска скорост на завъртане избираме най-вече при рязане на по-твърди материали и при фино оформено изрязване, където не е толкова важна скоростта на отнемане на стружката. Висока скорост на оборотите избираме при груби срезове, рязане на мек материал и рязане на големи диаметри. Прекалено ниската скорост може да доведе до това, пространствата между зъбите бързо да се запълват и лентата да спре да реже. Прекалено високата скорост на лентата излишно скъсява експлоатационния ѝ живот.

Специални материали

За рязане на специални видове материали (композитни плоскости на базата на шперплат, плоскости, уплътнени с текстил, тухли, стъкло, газобетон, полистирен, текстил и пенообразни материали) използваме отрезни ленти C-grit (твърди материали или материали, устойчиви на надраскване) или лентови триони с различен профил. За рязане на полистирен се използват отрезни ленти Meat&Fish (предназначени по принцип за рязане на месо с кости), които се характеризират с тесен чапраз и малък прорез – само 0,16 mm на всяка страна.

Не сте сигурни в избора си? Или имате допълнителни въпроси? Свържете се с нас в дискусията под статията, ще се радваме да Ви консултираме по всички въпроси.

 

Тази статия помогна ли ви?

Оценете и ни помогнете да подобрим нашето съдържание

Обща оценка 4.6
Оценка
article-rationg-decoration
Коментари

Имате въпроси към статията?