Как да си направим сами лентоотрезна машина?

Какво трябва да помним при израотването на домашна отрезна машина? Това е темата на новата статия от областта на отрезните ленти. Производството на лентоотрезна машина не е никак трудно. Ще се справите и вие.

Човек, който обича да ходи на вилата, от време на време строи нещо или майстори нещо у дома като правило не се нуждае от скъпа машина за хиляди или десетки хиляди. Особено ако няколко пъти годишно му трябва да нареже дърва. Затова такива хора често имат в градините и работилниците си домашни алтернативи. Но за да може такава отрезна машина да бъде удобна за използване, трябва да помним следното:

 • Елементи и компоненти, които не бива да липсват дори на собственоръчно направена машина,
 • правилен избор и правилна настройка на лентоотрезната машина.

Потърсихме вдъхновение за конструиране на домашни лентоотрезни машини директно от нашите клиенти, които си имат собствени отработени методи. Какъв тим лента да изберем и как да се справим с нея? Затова сме ние. 👍

Какво трябва да помним при конструиране на машината?

 1. Задвижващи колела – Могат да бъдат стоманени или чугунени. Чудесна работа могат да свършат колела от кола заедно с гумите, които може би дори по-добре дотягат отрезната лента, която се разширява и свива под влияние на топлината (при увеличаване на температурата с 15° C = разтягане с около 1 mm на 5 m дължина). В механизма за натягане са важни пружините или пружинните шайби.
 2. Размер на задвижващите колела – Диаметърът на колелата трябва да бъде по възможност поне 450 mm, но най-добре 550 mm. С оглед на многобройните огъвания и изправяния на отрезната лента (в зависимост от дължината и скоростта 30 до 70 хиляди огъвания в час) препоръчваме диаметърът на колелата да бъде 500 пъти по-голям от дебелината на лентата (отнася се за тесните ленти за дънери с дебелина 0,9 или 1,1 mm). Ако изберете малък диаметър на колелата, лентите ви ще се късат.
 3. Стабилно колело, ремък, двигател – Диаметърът на ремъците трябва да се подбере така, че скоростта на отрезната лента да бъде 20 до 35 m/s. Подходящ е двигател с мощност около 5 kW.
 4. Подвижно натягащо колело – Натяга лентата и с негова помощ може да се регулира наклона. С накланяне се настройва отрезната лента спрямо водачите и се обезопасява, за да не се измества напред и да не пада.
 5. Водещи макари с издатина или опорни лагери отзад – Имат водеща функция и не позволяват падане на лентата. Ако водещите макари са само от горната страна, макарите натискат леко отрезната лента и я държат в стабилно положение, за да не плава.
 6. Система за повдигане с мотовилка и мерителна линия – Може да се постигне с помощта на две въженца или шпилки. Въженцата са по-лесният избор, но трябва стриктно да се следи за хоризонталното положение на машината и равномерното навиване на въженцето върху цилиндъра. При система с два шиплки равномерното повдигане на машината се осигурява с помощта на верига. Зъбното колело с мотовилка осигурява константно придвижване на лентата (например 1 зъб на колелото = 1 mm придвижване на лентата надолу или нагоре), храповикът задържа машината в даденото положение. Внимание – вибрациите на машината не бива да причиняват падането ѝ.
 7. Охлаждане на отрезната лента – Просто, но важно нещо. Без охлаждане работата няма да върви добре. Просто поставете над машината туба с кран и маркуч. Водата трябва да се доведе до лентата така, че да я полива и да я охлажда още преди да влезе в дървото.
 8. Придвижване на машината (линия) по релси – Нашите клиенти препоръчват т.нар. L-профили и колела с улей. Причината вероятно са простото изпълнение и цената. Придвижването може да се застопори с помощта на траверси или да се бетонира. Важно е да има стабилна основа, която влияе върху нивото и разбира се водоравното положение спрямо отрезната лента.
 9. Подложни греди, ъглови подпори, закрепяне на трупи – Трябва да се измислят така, че на работника да му е удобно да манипулира с трупите и дънерът да може да се прикрепи лесно към линията.
 10. Капаци на задвижващите колела – Важен елемент от сигурността, тъй като отрезната лента може да се изхлузи от задвижващото колело или да се скъса и да излети навън. За да се избегнат наранявания е добре лентоотрезната машина да има защитни капаци. Една от възможностите е да се закрият целите колела и лентата, но по-често се среща решение, при което е частично закрито задвижващото колело в посока на движението на лентата (виж снимката на зелената лентоотрезна машина).
   
  От изключително значение е извиването на капака в посока надолу (по този начин капакът задържа скъсаната и отскочила лента, за да не излети настрани), както и подаването на капака напред в посока пред колелото, до достигане под нивото на горната лента (ако лентата се изхлузи например поради неправилна настройка, капакът го задържа да не отлети встрани). Най-добре е между колелата и капака да се остави такова разстояние, което позволява смяна на лентата, но същевременно не ѝ позволява да отхвръкне.

Как да изберем лентоотрезна машина и как да я настроим?

 1. Дебелина на лентата – Отрезните ленти за трупи обикновено са с дебелина 0,9 или 1,1 mm (вторият вариант е по-твърд и обикновено държи по-добре в среза). Добре е лентата да се избира също така с оглед на диаметъра на задвижващите колела на машината.
 2. Стъпка на зъбите – за дънери препоръчване стъпка 1,1 TPI, начапразени и наточени за мека (SOFT) или твърда дървесина (HARD).
 3. Достъпните размери на отрезните ленти за дънери можете да намерите в нашия уебсайтотрезни ленти за дърво: серия RipperS Premium.
 4. Поставяне и настройка на лентата – Със стоманени или чугунени колела поставянето на лентата би трябвало да бъде лесно и бързо, а колелата с гуми могат да реагират по-добре на топлинното разширение на лентата. Зъбите на лентата не бива да лежат върху колелото, а трябва да стърчат навън. Водещите макари предотвратяват падането на лентата, чрез накланяне на колелото лентата се настройва така, че хлабината между задния ѝ ръб и водача да бъде минимална.
 5. Натягане на лентата – Отрезната лента трябва да бъде натегната на около 200 N на 1 mm2 диаметър.

Изяснихте ли си всичко? Изберете си лента в нашия електронен магазин. При необходимост сме на ваше разположение на следните контакти. Ще се радваме да отговорим на вашите въпроси и да ви помогнем с избора на отрезна лента.

Спазвайте също правилата за безопасна работа, отнасяйте се към машините с респект и в близост до включена лентоотрезна машина се движете внимателно.

Имате ли опит с производството на домашна лентоотрезна машина? Бъдете вдъхновение за останалите любители на приключенията. Споделете с нас своите впечатления или коментари под статията, за да ги обсъдим.

 

Тази статия помогна ли ви?

Оценете и ни помогнете да подобрим нашето съдържание

Обща оценка 4.3
Оценка
article-rationg-decoration
Коментари

Имате въпроси към статията?