Рязане на метал на лентоотрезна машина за дърво? Не го правете. Ще обясним защо

На много хора им е хрумвало, а може би и сред вас, читателите, ще се намерят такива – имам лентоотрезна машина за дърво (банциг), защо да не я използвам и за метал или стомана? Достатъчно е просто да сменя лентата… Но нещата не са толкова прости – лентоотрезните машини за дърво обикновено не са особено подходящи за метали. Ще ви обясним защо е така.

забранено рязането на железен профил
забранено рязането на железен профил

Ключово понятие – скорост на рязане

При рязане е важно зъбите на отрезната лента да влизат в материала и да отнемат от него достатъчно големи стружки, а не само прах. В противен случай зъбите се трият прекалено много в материала, изтъркват се или биха могли дори да се счупят. Това правило важи както за дърво, така и за метали.

Разликата е в скоростта – при рязане на дърво лентата достига много по-висока скорост. Докато за стомана идеалната стойност се движи в рамките на 60 до 120 метра за минута (за да може зъбът на отрезната лента да успее да "захапе" материала и да отнема стружки от него), при дървото не е рядкост и десет пъти по-висока скорост. А при дънерите скоростта на рязане може да достигне дори 3000 метра в минута.

Отрезните машини (банцизите) са пригодени за такива условия и освен това в повечето случаи не позволяват понижаване на скоростта на лентата на ниво, подходящо за метали. Така дори човек да постави в машината подходяща лента, тя ще се върти прекалено бързо и е по-вероятно да се повреди в материала, отколкото да го отреже качествено.

Намаляването на скоростта с помощта на честотен преобразувател също не е решение, защото при такава корекция машината губи мощност и не успява да издърпва отрезната лента (лентата спира).

Рязане на дърво и рязане на метали

Дърводелските и мебелните лентоотрезни машини се характеризират с висока скорост, като и най-малките машини завъртат лентата до скорост 900 метра в минута (třeba Parkside PBS 350 B2, Scheppach HBS 30 или Einhell TC-SB 200). За рязането на дърво е характерно следното:

  • Скоростта на лентата по правило се движи от около 370 до 1500 метра в минута;
  • Като правило колкото по-голяма е лентоотрезната машинта, толкова по-голяма е скоростта на отрезната лента;
  • По-големите машини имат една, две или няколко скорости, а понякога скоростта на лентата може да се променя в движение;
  • Продавачите на машините посочват параметър "скорост на рязане" или "скорост на отрезната лента". Внимание – понякога се посочват обороти в минута, но това са оборотите на двигателя. Тази информация не ни помага особено, защото не знаем каква е предавката между двигателя и водещото колело.
     

И така не препоръчваме рязане на метални материали с лентоотрезни машини за дърво. Това важи най-вече за стомана и нежелезни метали (допустимо е само при определени условия). За рязането на такъв материал е характерно следното:

  • Препоръчаната скорост на рязане на стомана е от 60 до 120 метра в минута;
  • При медта в зависимост от твърдостта се движи между 80 и 400 метра в минута, алуминий от 80 до 800 (препоръчваме да се реже с биметална лента за метал);
  • Върху всеки зъб трябва да се оказва натиск и скоростта на лентата трябва да позволява на зъба да отнема стружка, която се събира в празното пространство между зъбите (повече информация в статиите - Как да изберем отрезна лента за рязане на метали? и Препоръчителни скорости за отрезни ленти за метал).

Какъв е вашият опит с рязане на лентоотрезна машина? Споделете с нас и останалите читатели в коментарите под статията.

Тази статия помогна ли ви?

Оценете и ни помогнете да подобрим нашето съдържание

Обща оценка 5.0
Оценка
article-rationg-decoration
Коментари

Имате въпроси към статията?