Как да изберем настолна лентоотрезна машина за дърво? Ние ще ви посъветваме!

С лентоотрезната машина започва всичко, но каква точно да изберем? На пазара се предлага огромно количество и може да има редица аспекти, според които клиентът прави своя избор. Тъй като доставяме отрезни ленти практически за всички видове машини, се ориентираме добре в проблематиката. Независимо дали сте моделисти, възторжени домашни майстори или професионалисти, вярваме, че ние можем да ви дадем съвет. Освен това ще добавим и идеи за ленти, които подхождат на вашата машина. Четете нататък и споделете своя опит в коментарите под статията.

Ще ви консултираме при избора на настолна лентоотрезна машина
Ще ви консултираме при избора на настолна лентоотрезна машина

Основни параметри на лентоотрезната машина – височина и ширина на среза

ВИСОЧИНА НА СРЕЗА. Производителите на отрезните машини посочват като една от стойностите максимална височина на среза. Но ако възнамерявате да режете такава стойност редовно, по-добре изберете по-голяма машина. Не е желателно продължително време да работите на горната граница на възможностите на вашата машина. В такива случаи отрезните ленти вероятно ще се повреждат по-бързо, ще спират насред процеса на рязане, а може да се сблъскате и с недостатъчна мощност на машината.

Ако пък искате да работите фина работа (например изрязване на форми или изключително точни срезове), не прекалявайте с размера на машината. Парадоксално прекалено тънките ленти не са много стабилни върху прекалено големи машини. Казано просто и ясно – големите машини са подходящи за рязане на големи размери, а малките машини – за рязане на малки размери.

ШИРИНА НА СРЕЗА. Може да се характеризира като размер на отрязвания материал, който се събира между рамката на машината и отрезната лента. Тази стойност често се посочва като т.нар. параметър излагане и зависи от размера (диаметъра) на колелата. Тук е в сила една проста зависимост – колкото по-големи колела, толкова по-голяма ширина на среза (внимание, това не важи за лентоотрезни машини, чиято конструкция включва три колела).

Ако производителят не посочва диаметър на колелата, може да се прецени поне приблизително, тъй като той е малко по-малък от стойността на ширината на среза. Добре е да помним също така за дебелината на водещата лайсна – ако искате да я поставите между рамката и лентата, ширината на среза ще се намали.

Какво е добре да знаем, когато купуваме настолна лентоотрезна машина

СТАРИ И УПОТРЕБЯВАНИ ЛЕНТООТРЕЗНИ МАШИНИ. Имате в работилницата машина, която вече има нещо зад гърба си? Или се каните да купите такава от втора ръка? Ако отговорът е да, добре е да знаете, че такива отрезни машини като правило са не само по-тежки и здрави (навремето не са пестели материал), но и по-елементарни – т.е. например без водещи лайсни, мащаб или възможност за бързо отпускане или натягане на лентата. От опит знаем, че при старите отрезни машини е добре поне да се реновира водачът на лентата и да се постави гума върху колелата, евентуално да се сменят лагерите и да се направи допълнително водеща лайсна.

НОВИ ЛЕНТООТРЕЗНИ МАШИНИ. Какво да изберете ако се насочите към чисто нова машина? За какви цели са подходящи различните машини? И с какви отрезни ленти работят най-добре? За да ви помогнем възможно най-много с избора, сме подготвили за вас прегледен списък с конкретни идеи. За тези цели различаваме три категории отрезни машини в зависимост от размера (диаметъра) на колелата:

 • Малки лентоотрезни машини (200 до 250 mm)
 • Средни лентоотрезни машини (250 до 325 mm)
 • Големи лентоотрезни машини (325 до 800 mm)

Не забравяйте, че важен аспект при избора на машина са също така материалите, от които е изработена, и цената. Може да се каже, че цената отговаря не само на качеството, но и на продуктивността. Например в по-евтините машини са използвани по-тънки ламарини, от чугун е произведена най-много масата, освен това двигателят е с по-малка мощност. Голям недостатък са пластмасовите части (болтове, лостове и др.), които при честа употреба или голяма сила се износват или чупят. Онези, които използват лентоотрезна машина само спорадично, може да се задоволят с по-евтин вариант, но за професионалистите препоръчваме по-скъпа машина.

💡 Най-добре е преди да купите машината, да я пробвате някъде. Ако пък нямате такава възможност, биха могли да ви помогнат поне клиповете в YouTube, благодарение на които ще добиете по-добра представа за работата с избраната машина.

малки лентоотрезни машини JET, ATIKA, GÜDE
малки лентоотрезни машини JET, ATIKA, GÜDE

I. Малки лентоотрезни машини – диаметър на колелата от 200 до 250 mm

Това са най-малките лентоотрезни машини, чиито атрибути включват захранване на 220 V или постоянна скорост на лентата (600 или 900 m/min). Тези машини обикновено разполагат със странична водеща лайсна, прост накланящ се пулт (от 0° до 45°) с размери около 300 x 300 mm, а в някои случаи и ъглова подвижна линия. От нашия опит тези машини са подходящи за срезове до височина 5 cm (рядко до 10 cm, но за сметка на по-малка мощност).

Примери за малки лентоотрезни машини: JET JWBS-9X, HECHT 8925, Einhell TC-SB 200/1, LIDL Parkside PBS 350 A1, Atika BS205, Güde GBS 200, Roxta RPP-225

Какви отрезни ленти да изберем за малка машина?

 • Дължина на лентата: Намира се в диапазона от 1400 до 1600 mm.
 • Ширина на лентата: Машините най-често са оборудвани с отрезна лента с ширина 6 (7) mm, но могат да се изпозлват ленти с ширина от 3 до 12 (13) mm. Най-тесните ленти обикновено са подходящи например за изрязване на шперплат. За допълнителни подробности и информация, вижте нашата статия ТУК.
 • Дебелина на лентата: Производителите най-често доставят с машината ленти с дебелина 0,36 mm (което от техническа гледна точка е правилно за колела с малък диаметър 200 mm). Нашите клиенти обаче предпочитат дебелина 0,5 mm и ния също я препоръчваме – тези ленти за по-твърди и с тях работата на машината е по-удобна.

🔥 НАШИТЕ СЪВЕТИ: В тази категория се използват най-често 1400x6x0,5mm TPI 6 Skip и 1400x6x0,5 TPI 4 Skip. За най-малки изрязвания е най-подходяща най-тясната лента от нашето предложение 1400x3x0,65 mm TPI 14 Regular.

средно големи лентоотрезни машини Holzmann, Scheppach, Makita
средно големи лентоотрезни машини Holzmann, Scheppach, Makita

II. Средни лентоотрезни машини – диаметър на колелата от 250 до 325 mm

Най-често се захранват на 220 V и имат накланящ се пулт (в диапазон 45° или повече) с размери около 500 x 500 mm. Средните машини обикновено разполагат със странична водеща лайсна, линия за измерване на ширината на среза или ъглова подвижна линия. Някои могат да разполагат и с удобства като осветление или лазерна линия. Често срещана и полезна характеристика са двете избираеми скорости на лентата, евентуално с възможност за плавна смяна на скоростта. (По-високата скорост на рязане е подходяща за рязане на меко дърво и големи диаметри, а по-ниската скорост - за твърдо дърво и малки диаметри.)

Средно големите лентоотрезни машини са универсални машини, които позволяват както изрязване на различни форми, така и прави срезове. Онези, които имат такива машини в работилницата си, имат значително по-големи възможности за работа с материала.

❗️Но внимавайте, тези машини не са подходящи за ежедневно рязане на греди с дебелина 14 cm. За такова рязане мощността на средната машина най-вероятно няма да бъде достатъчна, по-добре би се справила голяма машина (всъщност и отрезните ленти с разстояние между зъбите TPI 2, които са най-подходящи за такава цел, с оглед на дебелината си от 0,8 mm повече подхождат за големи машини).

Примери за средноголеми лентоотрезни машини: Holzmann HBS300J, Makita LB1200F, Holzstar HBS251, DeWALT DW739, DW 738, Scheppach BASA 3, HBS400.

Какви отрезни ленти да изберем за средна машина?

 • Дължина на лентата: Движи се в диапазона от 1600 до 2400 mm.
 • Ширина на лентата: Ако към машината получите и отрезни ленти, те могат да са с различна ширина. За тези машини обикновено подхождат ленти с ширина от 3 до 15 (16) mm. Има значение също така дали се каните да режете форми (за тази цел се използват тесни ленти) или искате прави срезове (по-широки ленти). С избора на ширина ще ви посъветваме ТУК.
 • Дебелина на лентата: Идеалната е 0,5 или 0,6 mm.

🔥 НАШИТЕ СЪВЕТИ: Най-често използваните ленти в тази категория са с ширина 16x0,65, със стъпка TPI 3 Skip (например за машина Holzmann HBS300J-230V това е лентата 2240x16x0,65 TPI 3-Skip). Повече за стъпките можете да прочетете ТУК.

големи лентоотрезни машини Holzkraft, PROMA, Holzmann
големи лентоотрезни машини Holzkraft, PROMA, Holzmann

III. Големи лентоотрезни машини – диаметър на колелата от 325 до 800 mm

При големите лентоотрезни машини се среща предимно захранване на 400 V. Практически всяка такава машина има накланящ се пулт с ширна около 700 mm, като диапазонът на възможно накланяне е различен. Стандартното оборудване би трябвало да включва странична водеща лайсна (с измерване на ширината на среза) или ъглова подвижна линия, а в някои случаи ще срещнете удобства като осветление или лазерна линия.

Повечето големи лентоотрезни машини трябва да позволяват на оператора избор на скорост на лентата (по-голямата скорост на лентата е подходяща за рязане на мека дървесина и големи диаметри, по-ниската скорост – за твърда дървесина и малки диаметри). Тези машини са мощни, затова са идеални за рязане на дървен материал с големи размери (т.е. прави срезове).

Примери за големи лентоотрезни машини: Holzkraft HBS633S, HBS533, PROMA PP-500, Holzmann HBS800, Scheppach Basa 4, JESAN KOVO PPW800.

Какви отрезни ленти да изберем за голяма машина?

 • Дължина на лентата: Намира се в диапазона от 2400 до 5600 mm.
 • Ширина на лентата: Използват се ленти с ширина от 10 до 30 mm. В комплект с машината очаквайте по-скоро широки ленти за прави срезове. Но и с голяма машина могат да се изрязват (големи) форми – изберете при нас подходяща лента с по-малка ширина. За целта ще ви помогне статията ТУК.
 • Дебелина на лентата: 0,8 mm, 0,9 mm или 1,1 mm. В редки случаи може да ви свърши работа и дебелина 0,65 mm (отнася се за най-малките машини в тази категория).

🔥 НАШИТЕ СЪВЕТИ: Най-често използваните ленти в тази категория са с ширина 19x0,8 със стъпка TPI 3 Skip или TPI 2 Hook (например за машината LAGUNA 14BX това е лента 2946x19x0,8 TPI 3-Skip). Повече за стъпките можете да прочетете ТУК.

🔎 Избрахте ли си вече машина? Достатъчна ви е някоя малка или предпочитате голяма? Каквато и машина да изберете не забравяйте, че качествените отрезни ленти също са много важни. Изпробвайте нашите. В търсачката ТУК ще ви препоръчаме отделни ленти и цели комплекти конкретно за вашата лентоотрезна машина, за да използвате напълно потенциала ѝ. (Повече информация за търсенето на ленти в зависимост от машината ще намерите в статията ТУК). Можете също така да използвате нашия конфигуратор.

Тази статия помогна ли ви?

Оценете и ни помогнете да подобрим нашето съдържание

Обща оценка 5.0
Оценка
article-rationg-decoration
Коментари

Имате въпроси към статията?