ОТРЕЗНИ ЛЕНТИ ЗА ДЪРВОДЕЛСКИ ЛЕНТООТРЕЗНИ МАШИНИ. С КАКВО СА ПО-РАЗЛИЧНИ?

Нашето предложение включва няколко типа отрезни ленти, които могат да се използват за дърводелски лентоотрезни машини или дори са специално педназначени за тях. Ще опишем с какво се характеризират, кои характеристики са най-важни и между какви варианти можете да избирате. Но първо да кажем няколко думи за самите дърводелски лентоотрезни машини.

ОТРЕЗНИ ЛЕНТИ ЗА ДЪРВОДЕЛСКИ ЛЕНТООТРЕЗНИ МАШИНИ.
ОТРЕЗНИ ЛЕНТИ ЗА ДЪРВОДЕЛСКИ ЛЕНТООТРЕЗНИ МАШИНИ.

За специалните дърводелски лентоотрезни машини е характерно, че по време на рязането операторът манипулира с тях – придвижва ги по гредата и изрязва в нея необходимата форма. Това е най-голямата разлика в сравнение с класическите мебелни лентоотрезни машини, които стоят стабилно и неподвижно, докато операторът манипулира с рязания материал.

Тези машини се използват най-често за рязане на различни форми – например изрязване на седла, краища на греди, оформяне на греди за дървени постройки или различни други типове строителни връзки между гредите. На пазара ще откриете няколко марки, например Protool, Mikeska и най-вече Mafell, което е вероятно най-известната машина.

Как изглеждат отрезните ленти за дърводелски нужди

За отрезните ленти не е от особено значение дали операторът манипулира с машината или с материала. Затова за дърводелски цели могат да се използват класическите ленти за дърво тип Flexback (подробности за серията Flexback тук).

Какво обаче е добре да помним? В този случай отрезната лента трябва да бъде достатъчно тясна, за да може с нея да се режат радиуси (за радиус 25 mm е най-подходяща ширина 8 mm, за по-малки радиуси дори ширина 6 mm). Най-вероятно ще ви трябва гладък срез – това обаче може да се постигне за сметка на скоростта. За греди до ширина 200 mm оптималното разстояние между зъбите е 4 TPI (т.е. 4 зъба на инч), или евентуално по-фино разстояние между зъбите 6 TPI. За по-широки греди си струва да се изпробва също 3 TPI, но такова разстояние между зъбите имат отрезните ленти чак от ширина 10 mm.

В някои дърводелски отрезни машини (задните и водачи трябва да са от синтерован карбид, например машината Mafell) може да се използва специална двустранна лента Flexback DE, разработена специално за този специфичен начин на рязане. Ако проявявате интерес към тази лента, моля, свържете се с нас, в електронния магазин не я предлагаме.

На предната страна на двустранната лента разстоянието между зъбите, предназначени за рязане е 4 TPI, а от задната страна има изхвърлящи зъби (т.нар. обратни зъби), с които отвежда стърготините извън среза – благодарение на това полученият срез е по-чист, свободен и лентата не засяда и не пада от колелото. (По време на рязане често се налага лентата да влезе в гредата, машината да се спре и да се върне по среза обратно, което е възможно тъкмо с двустранна лента). Тази лента ще оценят онези от вас, които режат леска.

Нашите препоръки, основаващи се на конкретни примери от практиката

Изборът на отрезна лента трябва да се приспособи, разбира се, към вашата машина и среза, който искате да постигнете. След дебати с някои клиенти ви предлагаме няколко съвета. При желание можете да зададете въпросите си на нашите технически консултанти (контакт).

Дърводелски лентоотрезни машини Protool SBP 285 и Mikeska RPP290 - лента Flexback 1710x8x0,65 TPI 4 Hook

Дърводелска лентоотрезна машина Mafell Z 5 Ec - лента Flexback 1750x8x0,65 TPI 4 Hook
лента Flexback DE 1750x8x0,65 TPI 4/14 (двустранна, поръчки по имейл)

Какъв е вашият опит с дърводелските лентоотрезни машини? Какви отрезни ленти използвате? Споделете вашия опит с останалите в коментарите под статията.

Тази статия помогна ли ви?

Оценете и ни помогнете да подобрим нашето съдържание

Обща оценка 5.0
Оценка
article-rationg-decoration
Коментари

Имате въпроси към статията?